Цены в связи с курсом неактуальные, уточняйте у менеджеров
Режим работы: Пн-Пт 10:00 до 18:00 вых. Сб. и Вс.

Новости

02.10.2018
Яку користь мають антиоксиданти?


Під час обговорення теми здорового харчування і дієти важко уникнути згадки терміна «антиоксиданти». Хоча багато людей знають, що ці речовини корисні, але не всім відомо, що таке антиоксиданти і яку користь вони приносять людському організму.
Що таке антиоксиданти?
Часом їх прийнято називати «сміттярями вільних радикалів». Ці речовини виробляються в людському організмі, а також містяться в різних продуктах харчування. Відповідно, їх називають ендогенними і екзогенними антиоксидантами. За словами Жаку Адкок, наукового співробітника Університету Дікіна, Австралія, вони захищають молекули клітин від руйнівної дії хімічного процесу, відомого як окислення.
Чому «сміттярі» вільних радикалів?
Вільні радикали належать до продуктів метаболізму, виробленим організмом в процесі життєдіяльності. Хоча вільні радикали в деякому роді можуть бути корисні, вони також можуть проводитися в надлишку, якщо людина дотримується нездорового способу життя. До нездоровим звичкам відносяться куріння, переїдання, зловживання алкоголем, надмірна дія ультрафіолетового випромінювання. Антиоксиданти отримали таке прізвисько, оскільки вони зв'язуються з вільними радикалами, що може перешкодити цим відходам руйнувати клітини тіла і порушувати загальні функції організму.
Чи може велика кількість антиоксидантів запобігати розвитку хвороб?
Згідно з даними Harvard Nutrition Source - провідного джерела знань Гарвардського університету, США, про їжу і поживні властивості продуктів, що надає науково підтверджені керівництва щодо здорового способу життя, - вивчення антиоксидантів стало об'єктом інтересу для вчених тільки в 1990-і роки. Це означає, що багато даних досліджень про їх вплив на ризик розвитку захворювання є неточними. Це особливо стосується впливу антиоксидантів в формі харчових добавок.
Іншим фактором є те, що існує так багато різних антиоксидантів, що важко визначити точний індивідуальний ефект кожного з них. Замість цього експерти вивчають, як певні продукти харчування, що містять антиоксиданти, можуть впливати на ризик розвитку захворювання. Виходячи з цих даних, експерти дають рекомендації щодо вживання продуктів харчування, які можуть бути джерелом вмісту антиоксидантів.
Наприклад: як антиоксиданти діють вітаміни А, С, Е, бета-каротин і мінерали селен, марганець і зеаксантин. Як правило, вони часто містяться в рослинних продуктах харчування.
«Наприклад, вживання томатів, що містять велику кількість антиоксиданту лікопену, пов'язане з більш низьким ризиком розвитку агресивної форми раку передміхурової залози», - зазначає Едвард Джованнуччі, професор кафедри харчування і епідеміології в Гарвардської школи громадської охорони здоров'я Т. Чан, США.
Результати досліджень проливають світло на розуміння зв'язку високого рівня антиоксидантів в каві і користі від вживання напою і численними перевагами для здоров'я, такими як контроль маси тіла, поліпшення здоров'я очей, зниження ризику розвитку раку і хвороби Альцгеймера і багато іншого.
Чи корисно вживати харчові добавки?
Як правило, дієтологи рекомендують отримувати антиоксиданти з здорової дієти, що включає фрукти, овочі, зернові, яйця і горіхи. Харчових добавок насправді краще уникати, якщо лікар спеціально не призначить їх після виявлення у пацієнта дефіциту того чи іншого речовини.
Як зазначалося раніше, вільні радикали кисню не завжди шкідливі для людини, оскільки іноді вони потрібні для формування імунного захисту і синтезу гормонів. Наприклад, за даними дослідження, проведеного в 2016 р, вживання харчових добавок, націлених на їх знешкодження, може насправді принести більше шкоди, ніж користі.